Предполагам знаете, че в инструкциите при самолетен полет е написано какъв е редът за поставяне на кислородна маска, ако пътувате с дете. В случай, че не сте запознати – първо родителят/придружителят поставя своята кислородна маска, след това поставя маската на детето. Това се прави, тъй като възрастният човек трябва да е в състояние да помогне на детето в случай на нужда от бърза реакция и съответно трябва да е защитен.

Този пример е много подходящ и за отношенията ни с децата вкъщи. Ако искаме нашите деца да са щастливи, спокойни и рационални, първо ние, техните родители следва да се вгледаме в образа, който те виждат пред себе си. За да бъдете пълноценен родител, който изглежда и най-важното се чувства щастлив, помислете върху следните няколко въпроса:

Имате ли време за хобито си, откакто сте родител?

Имате ли време за спорт, откакто станахте родител, без да броим тичането на детската площадка?

Гледате ли любимите си филми и предавания, или по-скоро можете да изпеете песента на Пепа Пиг дори в съня си, понеже телевизорът е окупиран от години?

Излизате ли с приятелите си, без да броим излизанията в ресторанти с детски кът? Излизате ли САМО с приятелите си?

Излизате ли само с партньора си, за вечеря, разходка, кинопрожекция?

Поддържате ли външния си вид с основни грижи?

Оставате ли сами в някакъв момент от денонощието?

Ако отговорът на повечето въпроси е ДА, то вие най-вероятно сте щастлив родител и сте намерили как да поддържате баланса между личния си живот и ролята Ви на родител.

Ако отговорът на повечето въпроси е НЕ обаче, предлагам да продължите да четете:

Започваме с хобито, за което вече нямате време. Хобито Ви може да продължава да бъде част от живота ви, ако включите детето си в него. Ако това няма как да се случи, помислете за вариант всеки от възрастните в семейството да има време от седмицата, в което да се отдаде на хобито си. Така вместо и двамата да сте вкъщи всяка вечер от солидарност към другия, всеки би бил удовлетворен, а и малка раздяла се отразява добре на отношенията. В случай, че партньорът няма хоби, можете да го отмените един-два пъти в седмицата с някои дейности, които по принцип извършва той/тя. Ей така, за да изразите благодарността си. 

Когато отглеждате сами детето си, описаните варианти са невъзможни. В случай, че Ви се предлага помощ от роднини, възползвайте се смело. В крайна сметка, дори да не става дума за хоби. Искате да си направите маска на лицето и да гледате сериал два часа седмично – ако това ще Ви отпусне, направете го!

По същия начин можете да вмъкнете и излизане с приятели поне веднъж месечно, както и време за основни процедури по поддържане на външния вид. Хубавото на бебешките колички например е, че могат да бъдат с вас по време на маникюр и фризьор.

Ако нямате помощ от роднини, пак има варианти. Има доста спортни зали, в които можете да съчетаете Вашият вид спорт със спорт, на който сте записали детето си. Съществуват и спортни занятия тип: Мама и бебе. Ако детето е  малко за спорт, можете да проучите  за спортна зала с детски кът. Отново, ако и това не е вариант, във Вашия град няма подобни мероприятия или детето Ви не се отлепя от Вас по време на тренировка, можете да приложите в семейството си правилото: „Време за мен/Време за теб“ и да отделяте нужните два-три часа седмично за здравето и тонуса си. 

Времето за филми, книги, телевизия, може да бъде „откраднато“ в ежедневието. Докато детето си играе, можете да четете, тъкмо ще сте примерът, който искате да вижда. Ако разхождате малко бебе в количка, можете да слушате аудио книга или да спрете на някоя полянка, да си извадите едно одеяло и докато бебето спи, да четете. Относно филмите и телевизията, ако имате два приемника вкъщи и детето е по-голямо, можете веднъж или два пъти седмично да гледате телевизия в различни стаи и да го предложите на детето като игра, в която разказвате какво сте гледали. Хубавото е, че Вие можете да кажете каквото Ви хрумне 🙂

От всичко изброено най-важно е да имате време един за друг с Вашия партньор. Ако е възможно, уговорете някой роднина да гледа детето поне веднъж месечно. Създайте си го като навик и бъдете по-често заедно само двамата, говорете за вас, за плановете си, за мечтите си, оставете за малко битовизмите и ще видите, че ще се почувствате по-добре.

Ако намерите време и желание да поддържате себе си щастливи и удовлетворени, ще предадете на децата си един много важен урок: щастливите хора имат щастливи деца.

Абонирайте се

0