Ах, този сопол! Заради него са изхабени милиони родителски нервни клетки и са провалени десетки рождени дни. Неизменна част от яслата, детската градина и училище – за сопола няма класирания и точки и не е нужна покана.

Негово величество не е подминал и нашето семейство, разбира се. Близнаците бяха на година и четири месеца, когато прекрачиха прага на яслата за пръв път. Аз бях бременна с Дарин и за всички нас беше много важно, децата да ходят на ясла. И като казвам нас, имам предвид мен, защото мъжът ми замина за дълга командировка в Щатите.

Някъде по това време открихме нашето лично спасение. Години по-късно съм сигурна, че в голяма степен благодарение на това нещо, близнаците имаха сумарно десетина дни отсъствие за периода в детската градина. За Дарин пък да не говорим. Явно с каляването, което му направих в първите седмици след раждането, без да искам го бях направила неподатлив на вируси. За първи път се разболя на 4 години и като цяло от тогава е бил болен три пъти.

Но нека сега да кажа, каква е нашата тайна. Без да налагам мнение и без да ви предлагам да пробвате, ако не сте сигурни. Аз знам, че за нашето семейство това работи.

От най-ранна детска възраст правим промивки на нослетата на децата със системата на Nasopure*. За разлика от други подобни средства за промиване, Nasopure с неговата патентована форма и материал позволява бързо и ефикасно изстрелване на водната струя от едната ноздра директно през другата. Разтворът, с който се правят промивките освен буферирана сол, както при обикновените прахчета за промивки, съдържа и дезинфектиращ агент – сода бикарбонат. Така, правейки промивка превантивно преди или след градина или училище, стопирате разпространението на вируса още в началото. Разтворът ефикасно прочиства носа и синусите и подпомага  бързото оздравяване и предотвратява усложненията, които произлизат от стичането на гадния сопол в носоглътката и трахеята. Именно затова повечето пъти кашлицата се появява след нелекувана няколко дни хрема.

Сега знам, че имате много важен въпрос. КАК се прави промивка на две- или тригодишно дете.

Отговорът за съжаление няма да се хареса на по-либералните от вас, но е единствената опция в началото.

Първите няколко пъти промивката се прави насила. Единият родител може да държи детето през ръцете, а другият да пръсне бързо в нослето. Всъщност, че не е приятно, не е, но пък е изключително бързо – впръскването и излизането от другата страна трае около три секунди. Ако сте сам/а, можете с едната ръка да придържате ръцете на детето, а с другата ръка да впръсквате. Изключително важни са две неща:

1. Никога не използвайте вода без да слагате разтвор вътре! Без солите в него, разтворът създава парещо усещане и ще причините болка на детето.

2. Никога не доиздухвайте нослето след промивка – това променя наляганете в евстахиевите тръби и може временно да заглъхнат ушите.

Нещата, които ще видите да излизат в мивката ще ви втрещят. Когато децата са малки, тези гадости няма как да ги изкарате с духане на нослето, нито пък ако използвате прахосмукачка с накрайник за издърпване. Освен всичко друго, целия стрес от шума и вероятността да спукате капилярче, прахосмукачките и помпите изсушават носната лигавица и така всъщност ОЩЕ повече усложняват процеса по излекуване.

Ако правите промивките редовно, дори и превантивно през зимния сезон, децата ще свикнат с тях и няма да ги приемат за нещо толкова лошо.

В един момент и тримата ми сина започнаха сами да си искат промивката, когато дишат трудно и им е запушен носа.

Промивката не е вълшебна пръчица и няма как да предотврати всяка болест, но поне за едно гарантирам – ще победите досадния сопол.

Другото, което правим веднага, когато видим, че нещата отиват към влошаване са инхалациите. Три пъти на ден, ако не може – и два е ОК. Само с физиологичен разтвор, ако не е нещо по-сериозно.

*Продуктът има всички необходими сертификати за качество и безопасност, одобрен е от асоциацията на педиатрите в САЩ. Може да се използва от бременни жени и деца, поради изцяло натуралния си произход.

Абонирайте се

0