Какво е да имаш близнаци и защо не ги обличаме еднакво?

Близнаците са феномен! Те винаги будят любопитство и умиление у околните и има защо – невероятно странно е да видиш две еднакви личица едно до друго. Близнаците, които си приличат до степен copy/paste, са еднояйчни близнаци. Другите, които просто си приличат, а често и нямат много общо помежду си, са разнояйчните близнаци.

Разнояйчните близнаци обикновено се раждат поради генетична особеност, предавана по майчина линия. Най-общо казано, има жени, които отделят по две, вместо една яйцеклетка по време на овулация. В този случай е силно вероятно и двете яйцеклетки да бъдат оплодени, а даже понякога и в разстояние на няколко дни! Съществува теория, че близнаците „прескачат“ едно поколение, защото носители на гена може да са и мъжете, които го предават на дъщерите си. Или иначе казано, ако баба ви е имала близнаци момчета, няма как техните деца също да са близнаци. Но ако някой от двамата има дъщеря, много вероятно е тя да се радва на „двойно щастие“, когато забременее. 

Разнояйчните близнаци се развиват в два отделни плодови сака и могат да бъдат както еднополови, така и разнополови. Те са братя или сестри, родени по едно и също време и нямат това 99,9% ДНК сходство, което имат еднояйчните близнаци.

Еднояйчните близнаци от своя страна, произлизат от една яйцеклетка, която в определен етап от развитието си се разделя на две. Защо се случва това и има ли наследственост – науката мълчи. Факт е обаче, че еднояйчните близнаци си приличат изключително много, до степен в която хората могат да не разпознават кой кой е. Няма вариант да са разнополови, разбира се. Те също могат да се развият в две отделни плаценти и често хората смятат, че имат разнояйчни близнаци поради този факт, но това не е фактор. Най-точното доказателство, освен ДНК тест, е именно приликата между децата. 

Напоследък все по-често се раждат близнаци и това се дължи на увеличеният брой успешно извършени ин-витро процедури. При тях се прави оплождане и трансфер на повече от една яйцеклетка – за да се увеличат шансовете за успешна бременност. Когато две или повече от върнатите обратно в тялото на жената яйцеклетки оцелеят, тогава говорим за бременност с разнояйчни близнаци/тризнаци.

Смята се, че ин-витро процедурите увеличават шанса и за еднояйчни близнаци, тъй като по време на процеса се нарушава външната обвивка на яйцеклетката и е по-лесно тя да се раздели.

Каквато и да е причината за появата им, близнаците са благословия! С една бременност и само веднъж подути крака, получавате два броя. Стига да се родят доносени, резултатът си струва трудностите.

Когато гледах как нашите момчета се наблюдават и изучават взаимно, все се питах дали усещат кой е другия, дали знаят, че до скоро краката на единия са били върху лицето на другия. Факт е, че се докосваха и „говореха“ на някакъв техен език, сякаш са стари познайници.

За околните Боян и Теодор са трудни, да не кажа невъзможни за различаване. От момента, в който разбрах че ще ставам майка на близнаци, знаех, че ще ги обличам различно. Поне така щяха да имат някаква индивидуалност. Освен това, така улеснявах и хората – в началото на срещата запомнят кой от двамата е с оранжевата блуза и готово!

Извън кръга на шегата – смятам, че всеки човек, макар и дете, има право на известен избор какво да облича и как да изглежда, затова най-често им купувам дрехите, които сами си изберат, а те най-често са различни една от друга. Разбира се, знам че има близнаци, които държат да са облечени еднакво – това е личен избор.

Заради развитието на индивидуалността избрахме и да ги запишем в различни паралелки в училище. Не искахме да ги наричат „близнаците“, както в детската градина и предучилищната група, където повечето деца и преподаватели до края не научиха кой кой е. Искахме да им дадем възможност да намерят свои собствени приятели, защото когато са заедно, винаги си играят главно един с друг. Искахме да избегнем момента със сравняването помежду им – смятам, че щеше да бъде неизбежен. Не на последно място, разделяйки ги, им отнехме възможността да се подкокоросват взаимно и да правят това, което прави другия. А често това е беля :).

Засега това ни решение има само позитиви и един негатив – увеличения брой вайбър групи 🙂

Абонирайте се

0